MUS samtale: Viden og 8 gode råd til medarbejder og leder!

MUS samtale ⭐ | ✓ Få solid viden og nyttige tips til medarbejder og leder! | ✓ 8 gode råd til medarbejderudviklingssamtalen! | ✓ Læs med her.

Forfatter: Jesper Arp-Hansen

MUS samtale

8 nyttige råd til MUS samtalen til medarbejder og leder!

Den årlige MUS samtale mellem den enkelte medarbejder og lederen er vigtig. Både for medarbejderens generelle trivsel og gode arbejdsliv – og i forhold til fremtidig kompetenceudvikling, personlig udvikling og opgaveløsning.

MUS samtalen er en god anledning til at gøre status over det forgangne års succeser og udfordringer – og til at sætte nye mål og den rigtige retning for det kommende år.

Du får konkrete og brugbare råd til medarbejderudviklingssamtalen

I dette blogindlæg får du i alt 8 super nyttige råd til medarbejderen og lederen, når medarbejderudviklingssamtalen står for døren.

Rigtig god fornøjelse!

MUS samtale medarbejder og leder
MUS samtalen: Afholdes på mange arbejdspladser én gang hvert år – og bruges blandt andet som en udviklings-dialog, hvor medarbejdere og ledere kan give og modtage feedback. Her med henblik på at forbedre arbejdsrelationerne og resultaterne.

Brug 3 min. og få 7 tips: Bliv ekspert i hvordan du skaber en sund arbejdskultur her.

Hvad er en MUS samtale?

Få svar på hvad en MUS samtale er her

En MUS samtale (eller Medarbejderudviklingssamtale) er en dialog mellem medarbejder og leder med fokus på medarbejderens trivsel, præstationer og fremtidige udvikling.

Formålet med at afholde MUS samtaler er at støtte medarbejderen i hans eller hendes arbejdsliv og kompetenceudvikling – og samtidig sikre, at arbejdspladsen opnår den bedst mulige udnyttelse af medarbejderens kompetencer.

Kvinde sidder smilende ved kontorbord med kollega
God dialog er afgørende: Den gode mus samtale stiller konstruktivt og positivt skarpt på medarbejdernes trivsel, præstation, potentiale og udvikling – og kræver, at både medarbejder og leder er godt forberedt.

Brug 3 min. og få 10 gode råd: Bliv ekspert i effektiv konflikthåndtering her.

8 råd til MUS samtalen

Medarbejderudviklingssamtaler mellem leder og medarbejder

I de næste afsnit får du i alt 8 gode råd til medarbejderudviklingssamtalen på din arbejdsplads – med 4 konkrete tips til henholdsvis medarbejdere og ledere.

Team taler om medarbejderudvikling
Den gode mus for ledere og medarbejdere: Åbner for mange muligheder for løbende udvikling – og en masse fordele for både individ og organisation. Her kan leder og medarbejder fx få sat nye mål for samarbejdet og udvikling af eksisterende og nye kompetencer.

Brug 3 min. og styrk samarbejdet: Bliv ekspert i ledelse og medarbejdere her.

4 tips til medarbejderen

Grundig forberedelse og fokus lægger et stærkt fundament

Med din medarbejderudviklingssamtale hjælper du med at sikre, at din leder forstår dine udviklingsbehov – og du kan også blive inspireret af nye perspektiver på din egen udvikling.

Du får mest muligt ud af samtalen, hvis du er fuldt forberedt. Her er 4 tips til dig som medarbejder:

1) Lav en liste over dine egne succeser og udfordringer fra det seneste år:

Det er nyttigt at have en liste over dine egne succeser og udfordringer fra det seneste år – inden du går til samtalen. På den måde sikrer du, at vigtige punkter ikke glemmes, og du kan bruge listen som udgangspunkt for samtalen med din leder.

2) Overvej, hvad du gerne vil have ud af samtalen:

Hvad ønsker du at opnå med medarbejderudviklingssamtalen? Det kan være en god idé at skrive dine ønsker og behov ned inden samtalen – så er du sikker på, at de bliver adresseret.

3) Forbered relevante spørgsmål til din leder:

Foruden at fortælle om dine egne erfaringer fra det seneste år, kan det være en god idé at forberede nogle spørgsmål, du gerne vil have svar på. Det kan fx være:

  • Hvad synes min leder egentlig om mig og mit arbejde?
  • Hvilken betydning har jeg for virksomheden?
  • Hvad er lederens forventninger til mig, og hvordan kan jeg leve op til dem?
  • Hvilken udvikling ønsker min leder for mig, og hvad kan jeg selv gøre?

4) Brug listen som grundlag for at sætte nye mål for det kommende år:

Brug listen over succeser og udfordringer som grundlag for at sætte nye mål for det kommende år. Det er vigtigt, at målene er SMART – dvs. at de er:

  • Specifikke
  • Målbare
  • Accepterede
  • Realistiske
  • Tidsbestemte
Kvinde visualiserer: Hvad er medarbejderudvikling
Mange medarbejdere og mange ledere: Ser og bruger den årlige MUS som den værdifulde og gode samtale, der skal sikre begge parter mulighed for at fokusere på udvikling. Både af den enkelte og af arbejdspladsen.

Brug 3 min. og få 9 tips: Bliv ekspert i medarbejder udvikling her.

4 tips til lederen

Dialog og opfølgning sikrer motivation og positiv udvikling

MUS samtalen med dine medarbejdere er med til at sikre arbejdsglæde i et godt arbejdsklima – og en proaktiv forventningsafstemning om nuværende og fremtidige arbejdsopgaver.

En MUS er her en rigtig god mulighed for at sætte fokus på medarbejderens trivsel, præstationer og udviklingsmuligheder – både i forhold til det forgangne år og det kommende år.

Så brug samtalerne aktivt – med god forberedelse og feedback på vejen mod fælles mål! Og tag disse 4 råd med dig som leder på arbejdspladsen:

1) Sørg for, at du har tid til MUS samtalen:

MUS samtalen skal ikke hastes – både du og medarbejderen skal føle, at der er tid til at tale om både aktuelle erfaringer, faglig interesse, motivation og fremtidig udvikling.

Sørg derfor for, at du har afsat nok tid til selve samtalen.

2) Forbered dig til samtalen:

God forberedelse er afgørende for at samtalen bliver udbytterig for både dig som leder og den enkelte medarbejder. Brug derfor tid på at sætte dig ind i medarbejderens præstationer i løbet af det seneste år – fx gennem dokumenter, rapporter og anden feedback.

3) Vær bevidst om din egen rolle i medarbejdernes udvikling:

Som leder spiller du en vigtig rolle i medarbejderens udvikling – både i forhold til medarbejderens nuværende job i organisationen – og i forhold til fremtidige arbejdsopgaver og karrieremuligheder.

Derfor er det vigtigt, at du er bevidst om din egen rolle i udviklingsprocessen.

4) Følg op på samtalen bagefter:

MUS-samtalen er ikke en engangsbegivenhed – men skal ses som en del af en løbende udviklingsproces for både medarbejder og arbejdspladsen som helhed.

Derfor er det vigtigt, at du følger op på samtalen fremadrettet. Fx ved at sætte nye mål og målsætninger for det kommende år og give feedback på den enkelte medarbejders udvikling.

Bliv en mester i feedback og styrk dit team: Læs om feedbackkultur-workshoppen her.

Her får du svar på: Hvad er lederudvikling?
For at fremme en god MUS-samtale: kan det være nyttigt at bruge profilværktøjet DISC. En DISC-profil giver indsigt i kommunikationsstile og adfærdspræferencer – hvilket fx giver en mere afbalanceret forståelse af den enkelte medarbejder.

Brug 3 min. og boost din udvikling: Vælg lederudviklingsforløb med 6 gode råd her.

Effektive redskaber

Styrk medarbejderudviklingen – både fagligt og personligt

Du har i dette blogindlæg fået i alt 8 stærke råd til både medarbejdere og ledere, som med fordel kan bruges i forbindelse med arbejdspladsens MUS-samtaler.

Brug DISC personprofiler!

Et stærkt og anerkendt værktøj til målrettet udvikling af medarbejdere er DISC personprofiler – som i høj grad kan forberede og understøtte både personlig og faglig udvikling.

En nuanceret og dybdegående DISC-profil indgår i dag som en del af samtalen mellem medarbejderne og lederen i rigtig mange organisationer.

DISC-profilen giver nemlig særdeles god mening at inddrage i hver medarbejders overvejelser om fremtidige ansvarsområder, arbejdsopgaver og konkrete udviklingsplan.

Vi hjælper hver dag organisationer med professionelle DISC-profiler og personlig feedforward – og er klar til også at hjælpe dig og din organisation.

Hør mere om dine mulighederbook en samtale her.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en MUS samtale?

En MUS samtale (eller Medarbejderudviklingssamtale) er en dialog mellem medarbejder og leder med fokus på medarbejderens trivsel, præstationer og fremtidige udvikling.

Formålet med at afholde MUS samtaler er at støtte medarbejderen i hans eller hendes arbejdsliv og kompetenceudvikling – og samtidig sikre, at arbejdspladsen opnår den bedst mulige udnyttelse af medarbejderens kompetencer.

Du kan også læse om psykisk arbejdsmiljø med 10 gode råd her.

Hvordan forbereder man sig til en MUS samtale?

Som medarbejder forbereder man sig til en MUS samtale på sin arbejdsplads ved at:

1) Lave en liste over egne succeser og udfordringer fra det seneste år
2) Overveje hvad man gerne vil have ud af samtalen
3) Klargøre nogle relevante spørgsmål til sin leder
4) Bruge listen som grundlag for at sætte nye mål for det kommende år

Du kan læse mere om den årlige MUS samtale med 8 gode råd her.

Kilder & referencer

investorsinpeople.com: Employee development plan – everything you need to know

lattice.com: How to Have Successful Employee Development Conversations

indeed.com: 50 Learning and Development Interview Questions

Bedøm: Klik på stjernerne

Gns. / 5. Antal:

Vær den første til at bedømme

Skriv en kommentar