Indhold
Hvad motiverer medarbejdere?
Få viden om hvad der motiverer mennesker i arbejdslivet
Har du nogensinde undret dig over, hvad der egentlig motiverer dig selv, dine kollegaer eller dine medarbejdere i arbejdslivet?
Måske endda med et ønske om at forstå hvad der driver os hver især i det daglige arbejde – hvad enten det er anerkendelse for vores indsats, muligheder for vækst og udvikling, følelsen af at bidrage til noget større eller noget helt fjerde.
“Motivation er selve brændstoffet, der holder os engagerede, produktive og skaber arbejdsglæde.”
Motivation er drivkraften bag vores handlinger på arbejdspladsen – ja, selve brændstoffet der holder os engagerede, produktive og skaber arbejdsglæde.
Derfor er viden om, hvad der motiverer os selv, kollegerne eller medarbejderne – og hvad der ikke motiverer – enormt vigtig at have, for at kunne skabe og fastholde et dynamisk og vellykket samarbejde og arbejdsmiljø.
Du får viden om og værktøjer til indsigt i individuelle motivationsfaktorer
I dette blogindlæg bliver du klogere på, hvad der typisk motiverer medarbejdere i arbejdslivet – og ikke mindst om, hvad der ikke gør.
Oveni får du viden om, hvordan du bedre kan identificere og forstå individuelle motivationsfaktorer – til gavn for den enkelte medarbejder, kollegaskabet og arbejdspladsen som helhed.
Rigtig god fornøjelse!
Brug 3 min. og få 15 gode råd: Lær hvordan du motiverer dine medarbejdere her.
5 faktorer der motiverer
5 udbredte motivationsfaktorer i arbejdslivet
Motivation er en individuel størrelse – og personlige motivationsfaktorer varierer derfor fra medarbejder til medarbejder.
Dog er der nogle overordnede elementer, der meget ofte spiller en rolle, når fokus rettes på, hvad der motiverer medarbejdere – og dem får du 5 eksempler på her:
1. Anerkendelse og feedback
At blive anerkendt for ens arbejde og modtage konstruktiv feedback er en afgørende motivationsfaktor. Anerkendelse og feedback skaber en følelse af værdsættelse, mening og retning i arbejdet.
2. Mulighed for personlig og faglig udvikling
Medarbejdere motiveres i høj grad af muligheden for at udvikle deres færdigheder, lære nye ting – og vokse både personligt og professionelt.
3. Meningsfulde opgaver
At arbejde med opgaver der føles meningsfulde og relevante – og som giver følelsen af at bidrage til noget større end sig selv – er en betydningsfuld motivationsfaktor i arbejdslivet.
4. Positiv arbejdskultur
Et positivt arbejdsmiljø, hvor godt samarbejde, nærvær og tillid er fremherskende, har stor betydning for medarbejdernes motivation og trivsel på arbejdspladsen.
5. Klare mål og forventninger
At have tydelige mål for og forventninger til ens rolle og ansvar på arbejdspladsen giver retning og formål – og hjælper medarbejdere med at forstå, hvordan de aktivt kan bidrage til organisationens mål.
Brug 3 min. og få 12 stærke råd: Bliv ekspert i god ledelse her.
Brug 3 min. og få 7 gode råd: Bliv ekspert i det at være en god teamplayer her.
5 faktorer der ikke motiverer
5 demotiverende faktorer på arbejdspladsen
Nogle gange er det ligeså vigtigt at vide, hvad der dræner os for energi og engagement på arbejdet, som det er at identificere vores personlige motivationsfaktorer.
I dette afsnit får du viden om nogle af de væsentligste faktorer – der alt for ofte suger livet ud af vores arbejdsglæde og trivsel på arbejdspladsen.
1. Manglende anerkendelse
En af de mest demotiverende situationer i arbejdslivet er at arbejde pligtopfyldende, hårdt og effektivt – uden at få anerkendelse eller feedback for ens indsats.
For medarbejderen kan den manglende anerkendelse føles som at råbe ud i et tomt rum – og kan hurtigt tage gløden ud af enhver form for motivation.
2. Dårlig kommunikation
Uklar eller utilstrækkelig kommunikation fra ledelsen eller blandt kolleger fører ofte til forvirring, frustration og mistillid – og kan føles som at være i en blindgyde uden retning eller støtte.
3. Mangel på muligheder for udvikling
Begrænsede – eller slet ingen muligheder – for personlig eller faglig udvikling i arbejdslivet fører som oftest til mangel på motivation.
Uden udvikling og nye udfordringer kan arbejdet hurtigt føles ensformigt og kedeligt.
4. Manglende selvbestemmelse
At føle sig under konstant overvågning og mikrostyret på arbejdspladsen kan effektivt reducere følelsen af ansvar, medindflydelse og selvbestemmelse – og gør det meget svært for medarbejderen at føle sig engageret og investeret i sit arbejde.
5. Konflikter og negativ arbejdskultur
En negativ – og måske endda – direkte giftig arbejdskultur præget af konflikter, dårligt samarbejde eller manglende respekt kan være yderst demotiverende.
Med en negativ og giftig arbejdskultur følger i langt de fleste tilfælde manglende psykologisk tryghed i en ubehagelig atmosfære – der påvirker arbejdslysten og trivslen negativt.
Brug 3 min. og få 12 konkrete råd: Bliv ekspert i psykologisk tryghed her.
Brug 3 min. og få 10 brugbare råd: Bliv ekspert i teamsamarbejde her.
Veje til større indsigt
Hjælp til at identificere og forstå medarbejderes motivation
Når vi forstår hinandens motivationsfaktorer, åbner vi døren til et stærkere samarbejde, større effektivitet og større trivsel på arbejdspladsen.
Og det gælder for alle, der ønsker et harmonisk og motiverende arbejdsmiljø.
“Vores motivationsfaktorer er som unikke signaturer, der definerer vores tilgang til arbejdet og vores reaktioner på udfordringer.”
Ved at anerkende og respektere vores forskellige drivkræfter kan vi skabe et miljø, der er mere inkluderende og tilpasset den enkeltes behov.
I de næste afsnit får du to konkrete metoder til at få indsigt i de unikke motivationsfaktorer, der bidrager til at forme vores eget og kollegaernes arbejdsliv.
Tal sammen om hvad der motiverer jer i arbejdslivet
Blandt de mest kraftfulde metoder til at forstå vores individuelle motivationsfaktorer er åbne og ærlige samtaler. Ganske enkelt.
Disse samtaler giver os mulighed for at dykke ned i, hvad der inspirerer os – og kan hjælpe os med skabe en dybere forståelse af, hvordan vi hver især bedst arbejder og trives.
Brug DISC personprofiler til at afdække jeres motivationsfaktorer
Et effektiv og anerkendt metode til at afdække motivationsfaktorer er DISC personprofiler.
DISC personprofilerne giver os blandt andet en dybdegående forståelse af, hvordan vi foretrækker at kommunikere, træffe beslutninger og interagere i arbejdsmiljøet – og ikke mindst hvad der grundlæggende motiverer os i arbejdslivet.
Brug 3 min. og bliv ekspert i forskelle i teamwork: Lær om individualisten og holdspilleren her.
Brug 3 min. og få 6 råd til håndtering: Bliv ekspert i alliancer og klikedannelser her.
Få dybere indsigt
Få dybere indsigt i individuel motivation med DISC
Du har netop læst om, hvad der i høj grad motiverer og demotiverer medarbejdere på arbejdspladsen – og du er desuden blevet præsenteret for to metoder til at afdække individuelle motivationsfaktorer.
DISC-profiler er en værdifuld ressource
Brug af DISC-personprofiler kan åbne døren til en mere nuanceret indsigt i motivationsfaktorer – både for dig selv og dine teamkollegaer.
Med denne viden kan du bedre bidrage til et arbejdsmiljø, der ikke blot anerkender, men også tilpasser sig individuelle motivationsmønstre – til gavn for både trivsel og produktivitet på arbejdspladsen.
Hør mere om dine muligheder – book en samtale her.
Bliv ringet op
Få et gratis opkald fra:
Jesper fra Teamudvikling.dk
Vi taler om jeres ønsker og behov
Du modtager et konkret oplæg
Vi tales ved om lidt
Opkaldstider: Alle hverdage 9-17.
FAQ
Ofte stillede spørgsmål
Hvad motiverer medarbejdere?
Medarbejdere kan motiveres af forskellige faktorer – herunder anerkendelse for deres arbejde, muligheder for personlig og faglig udvikling, meningsfulde opgaver, en positiv arbejdskultur, klare mål og forventninger samt en følelse af at bidrage til noget større end dem selv.
Du kan læse mere om, hvad der motiverer medarbejdere her.
Hvorfor er det vigtigt at vide, hvad der motiverer medarbejdere?
At forstå medarbejderes motivation er afgørende for at skabe et motiverende arbejdsmiljø – og for at fastholde dygtige medarbejdere.
Viden om forskellige motivationsfaktorer blandt medarbejderne hjælper også med at tilpasse arbejdsopgaver og arbejdsmiljøet for at øge engagementet, trivslen og arbejdsglæden.
Du kan læse mere om, hvad der motiverer medarbejdere her.
Hvordan kan man bruge viden om medarbejderes motivationsfaktorer?
Viden om medarbejderes motivationsfaktorer kan fx anvendes i den daglige ledelse – og hjælpe ledere med at skabe en mere motiverende og inkluderende arbejdskultur.
I rekrutteringsprocesser kan viden om kandidaternes motivationsfaktorer bidrage til mere succesfulde rekrutteringer.
Endelig kan teamsamarbejde styrkes ved at bruge denne viden til at skabe større forståelse og respekt for teammedlemmernes forskellige motivationsfaktorer.
Du kan læse mere om, hvad der motiverer medarbejdere her.
Hvordan kan man få viden om, hvad der motiverer en medarbejder?
Man kan blandt andet få viden om, hvad der motiverer en medarbejder gennem åbne samtaler, hvor man diskuterer, hvad der driver og inspirerer medarbejderen i arbejdslivet.
Desuden kan brugen af DISC personprofiler være yderst gavnligt, da disse profiler belyser forskellige personlighedstyper og motivationsfaktorer – og kan give en dybere forståelse for, hvordan man bedst motiverer og samarbejder.
Du kan læse mere om, hvad der motiverer medarbejdere her.
Kilder & referencer
squareup.com: 10 Scientifically Proven Ways to Motivate Employees
forbes.com: The Top 9 Things That Ultimately Motivate Employees to Achieve
hays.com: 5 Things That Motivate Your Employees More Than Money