Micromanagement: Hvad er mikroledelse og konsekvenserne?

Micromanagement ⭐ | ✓ Få svar på hvad micromanagement er! | ✓ Lær om 7 konsekvenser af mikroledelse! | ✓ Læs med her.

Forfatter: Jesper Arp-Hansen

Micromanagement

Få svar på hvad mikroledelse og konsekvenserne er her

Micromanagement – eller mikroledelse – er en ledelsesstil inden for virksomhedsledelse, hvor lederen nøje overvåger og kontrollerer medarbejdernes adfærd og beslutningstagning.

Denne ledelsesstil anvendes ofte i et arbejdsmiljø med højt pres – eller når der er behov for et højt niveau af nøjagtighed og kvalitetskontrol.

Du får viden om ledelsesstilens negative konsekvenser

Selvom mikromanagement kan være en effektiv måde at opnå kortsigtede resultater på, har det på længere sigt typisk negative konsekvenser for medarbejdernes motivation, produktivitet og arbejdsglæde.

I de næste afsnit ser vi nærmere på de negative konsekvenser ved ledelsesstilen – her i form af 7 konkrete eksempler.

Rigtig god fornøjelse!

Medarbejder taber motivation pga. micromanagement
Micromanagement – eller mikroledelse: Defineres ved at lederen konsekvent og nøje overvåger og kontrollerer medarbejdernes adfærd og beslutningstagning i det daglige arbejde.

Brug 3 min. og styrk dit lederskab: Bliv ekspert i Golemans 6 ledelsesstile her.

7 konsekvenser

Få 7 konkrete eksempler på konsekvenserne af mikroledelse

Selvom der kan være situationer på arbejdspladsen, hvor mikroledelse kan have sin berettigelse, har denne lederstil generelt markant flere negative konsekvenser end positive.

Nogle af de negative konsekvenser som mikromanagement kan have for medarbejderne og arbejdsmiljøet, får du 7 konkrete eksempler på i de følgende afsnit:

Konflikthåndtering mellem chef og medarbejder
Når medarbejderen føler sig kontrolleret: Følelsen af at være kontrolleret af sin ledelse kan være meget kvælende for medarbejderne. Hvis medarbejderne føler, at alle deres bevægelser bliver overvåget og kritiseret, kan det føre til en følelse af utryghed, magtesløshed og inkompetence i et dårligt arbejdsmiljø.

Brug 3 min. og styrk samarbejdet: Bliv ekspert i ledelse og medarbejdere her.

1. Medarbejdernes motivation lider

Når medarbejderne føler, at de konstant er under kontrol – og at alle deres bevægelser bliver overvåget, kan det føre til manglende tillid og en følelse af at være undervurderet. Dette kan føre til tab af motivation og engagement i arbejdet – og heraf lysten til at yde en ekstra indsats.

2. Produktivitetsniveauet falder

Den tætte overvågning af medarbejderne kan føre til en følelse af at være konstant under pres. Det kan videre føre til, at der begås flere fejl – og at opgaverne tager længere tid at udføre, fordi medarbejderne tvivler på sig selv. I sidste ende kan dette føre til et betydeligt fald i produktiviteten.

3. Arbejdsglæden falder

Når medarbejderne ikke får mulighed for at tage deres eget initiativ og konstant får at vide, hvad de skal gøre, kan det føre til frustration og en følelse af magtesløshed. Dette fører igen til lavere arbejdsglæde og engagement.

4. Medarbejderne bliver afhængige af lederen

Hvis virksomhedens medarbejdere ikke får lov til at træffe deres egne beslutninger, kan de blive for afhængige af lederen. Dette kan føre til manglende ansvar og ejerskab i forhold til, hvordan arbejdsopgaverne udføres – og til en følelse af at være i en nærmest barnlig position.

5. Kreativitet og innovation kvæles

Mikromanagement kan kvæle kreativitet og innovation, fordi virksomhedens medarbejdere ikke får frihed til at eksperimentere og prøve nye ting. Dette kan føre til en følelse af at være fastlåst i vaner og rutine – og heraf kedsomhed på arbejdet. Læs her om vigtigheden af engagement og velvære i arbejdslivet baseret på flow-teorien.

6. Beslutningstagningen bliver langsommere

Når det er lederen, der træffer alle beslutninger, kan det føre til, at beslutningstagningen tager længere tid end nødvendigt. Det skyldes, at medarbejderen er nødt til at rådføre sig med lederen om hver eneste beslutning, hvilket kan være yderst tidskrævende og ineffektivt.

7. Kommunikationen bryder sammen

Når hver enkelt medarbejder føler, at de ikke kan handle selvstændigt og kommunikere åbent og ærligt med deres leder herom – kan det føre til et sammenbrud i kommunikationen.

Sammenbruddet kan gøre det meget vanskeligt at løse opgaver og problemer på en effektiv måde – og kan ikke mindst føre til et hav af misforståelser på arbejdspladsen.

Her får du svar på: Hvad er lederudvikling?
Mikroledelse kontra god ledelse: Slip den kontrollerende adfærd som leder – opstil i stedet klare forventninger til medarbejderne. Giv dem dertil de ressourcer og den støtte, de har brug for, for at de kan udføre deres opgaver efter bedste evne.

Brug 3 min. og få 12 stærke råd: Bliv ekspert i god ledelse her.

Målrettet udvikling

Bliv en (endnu) bedre leder med målrettet udvikling

Du har i dette blogindlæg fået svar på, hvad micromanagement er – efterfulgt af 5 konkrete eksempler på, hvilke konsekvenser denne ledelsesstil typisk har i forhold til medarbejdernes motivation, produktivitet og arbejdsglæde.

Styrk dit lederskab – vi har redskaberne til dig!

Hver dag hjælper vi ledere i Danmark med deres individuelle og målrettede lederudvikling – og vi har også redskaberne til at hjælpe dig med at styrke dit lederskab!

Dit forløb starter med en uforpligtende dialog.

Hør mere om jeres mulighederbook en samtale her.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er micromanagement?

Micromanagement – eller mikroledelse – er en ledelsesstil inden for virksomhedsledelse, hvor lederen nøje overvåger og kontrollerer medarbejdernes adfærd og beslutningstagning.

Denne ledelsesstil anvendes ofte i et arbejdsmiljø med højt pres – eller når der er behov for et højt niveau af nøjagtighed og kvalitetskontrol.

Du kan læse om micromanagement med 7 eksempler på konsekvenser her.

Hvordan foregår mikroledelse?

Mikroledelse foregår ved at lederen konstant og nøje overvåger og kontrollerer medarbejdernes adfærd og beslutningstagning i deres daglige arbejde.

Du kan læse om micromanagement med 7 eksempler på konsekvenser her.

Hvad er nogle af de typiske problemer, der opstår ved mikroledelse?

Nogle af de typiske problemer, der opstår ved mikroledelse – eller micromanagement – er fx:

1. Medarbejdernes motivation lider
2. Produktivitetsniveauet falder
3. Arbejdsglæden falder
4. Medarbejderne bliver afhængige af lederen
5. Kreativitet og innovation kvæles
6. Beslutningstagningen bliver langsommere
7. Kommunikation bryder sammen

Du kan læse om micromanagement med 7 eksempler på konsekvenser her.

Hvordan kan man forebygge mikromanagement?

Nogle af de måder at forebygge mikromanagement på omfatter:

1. Sæt klare forventninger fra starten
2. Uddelegér opgaver og giv medarbejderne selvstændighed
3. Opmuntre til åben kommunikation
4. Stol på dine medarbejdere
5. Giv feedback på en konstruktiv måde
6. Benyt kun mikroledelse når det er absolut nødvendigt

Du kan læse om micromanagement med 7 eksempler på konsekvenser her.

Kilder & referencer

breathehr.com: 7 signs you’re dealing with a micromanager (and how to manage them)

process.st: Don’t Micromanage – How It Destroys Your Team and How to Avoid It

investopedia.com: What Is a Micromanager? Impact, Signs, and Ways to Reform

builtin.com: How to Avoid to Micromanage in the Workplace

Bedøm: Klik på stjernerne

Gns. / 5. Antal:

Vær den første til at bedømme

En kommentar til “Micromanagement: Hvad er mikroledelse og konsekvenserne?”

  1. Hej – tak for en fyldestgørende artikel. Jeg arbejder selv som leder, og har igennem min “oplæringstid” selv stødt på mange knap så gode ledere. Primært i de allerstørste selskaber, men dog også i mindre privatejede virksomheder.

    Altid rart at læse om emnet.

    Svar

Skriv en kommentar